Hvorfor er pølser røde?

1

Et hvert barn i Danmark ved at der findes røde pølser og de fleste har sikkert også smagt dem. Men hvor kommer de egentlig fra og hvorfor er de røde?

Grunden til at man fandt på at lave røde pølser er knap så gloværdig. Tilbage i 1930’ernes København var Kødbyen det helt centrale sted i Danmark når det gjaldt forarbejdning og distribuering af kød. Ofte ville man i Kødbyen stå, med en masse kød, der var lige på kanten til at blive for gammelt. For at skulle undgå at smide det ud og dermed tabe en masse penge fandt man på en snedig men tvivlsom ide. Man blandede simpelthen kødet med rød farve for at ”sminke” det og skjule farven af halvt fordærvet kød. Derefter lavede man det til røde pølser og solgte det til de fattige. Man kan derfor undres over hvordan konceptet røde pølser kunne overleve helt op til i dag hvor det er en populær spise.

Det er dog heldigvis længe siden man stoppede denne praksis med at farve dårligt kød og røde pølser er i dag en spise med lige så høje hygiejnemæssige veterinære standarder som alle andre fødevarer der produceres i Danmark.

Lus gør pølsen rød

Grunden til at pølseskindet er rødt i dag er stadigvæk, at man farver det. I dag bruger man den røde farve, som man finder i rygskjoldet på en bestemt type bladlus der kun lever i Sydamerika og på Gran Canaria. Så det vil sige, at man i dag slipper for at spise fordærvet kød men til gengæld skal spise rygskjold fra en lus! Noget der umiddelbart lyder ret ulækkert. Men i fødevareindustrien vil man faktisk ofte opleve at der er produkter som man ofte spiser og rigtig godt kan lide, der bruger ret ulækre ingredienser. F.eks. bruges den samme farve fra lus også i Campari, Læbestift og læbestift. Så hvis du drikker Campari og kysser med din kæreste mens hun har rød læbestift, efter at i har nydt et par herlige røde pølser, har du fået en ordentlig ration røde lus.

De røde pølser er danske

Selve traditionen med at forarbejde mad som pølser, er noget man har gjort i stort set hele verden i al tid. Men den røde pølse er en speciel dansk variant. Derfor vil folk fra andre lande ofte rynke på næsen, hvis de bliver præsenteret for den røde pølse. Dog har vi fået overtalt svenskerne til at også at spise den. Man forstår egentlig godt den skepsis som de røde pølser bliver mødt med. Danskerne bliver selv skeptiske hvis pludselig servere pølser i andre farver end rød. Men mon ikke de fleste kan bliver overtalt til at prøve de røde pølser hvis de bliver serveret som en hotdog med det hele.

Del.

Om skribenten

1 kommentar

  1. Man farver ikke dårligt kød længere. Man farver alt kød, så selv når det bliver dårligt ser det stadigvæk rødt ud.
    Kød bør kun være rødt såfremt der er rester af blod til stede og i så fald vil det fordærve endnu hurtigere så “rent” kød i dag er brunt eller gråligt afhængig af slagtedyrene.

Skriv din kommentar