En A-kasse er en vigtig del af det danske system

0

Vi har alle hørt historierne om de hårdtarbejdende mennesker, som pludseligt bliver fyret uden nogen klar grund, og pludselig står og skal betale både husleje, mad og børnetøj uden en indkomst. Det er, for langt de fleste af os, en rigtig gyser-historie, som ingen af os kan ønske os. Det er netop her, hvor en A-kasse kommer ind; A-kassen eller ”arbejdsløshedskassen” er en organisation, som i princippet tilbyder dig en forsikring, hvis du skulle blive arbejdsløs. Hvis du af en eller anden grund skulle blive fyret, så kan en A-kasse udbetale dagpenge til dig, så du kan få hverdagen til at løbe rundt, samtidig med, at du også kan få vejledning til at finde et nyt job samt hjælp til de formalia, som er tilknyttet denne proces.

Siden den første, statsstøttede A-kasse blev dannet tilbage i 1907, så har A-kasserne spillet en stor rolle i det danske samfund. Danmark er et af de få lande, hvor A-kasser er tilknyttet til fagforeninger, og dette gør altså ikke kun Danmark unikt, men er også et godt eksempel på, hvorfor Danmark har et verdenskendt velfærdssystem. Vi har altså dannet nogle organisationer, som kan gå sammen for at hjælpe de arbejdende mennesker i samfundet – du får altså heller ikke kun ferie- og dagpenge, men kan også få hjælp og gode råd til både at skrive jobansøgninger, deltage i jobsamtaler og få hjælp til at ansøge om alle disse ting. På denne måde hjælper det danske system altså også mennesker med at komme tilbage i arbejde!

Hvordan vælger man så den rigtige A-kasse?

Har du ikke prøvet at skulle vælge en A-kasse før, så kan det sandsynligvis se meget overvældende ud, når du prøver første gang. Der er nemlig et hav af forskellige organisationer, som alle kan tilbyde forskellige services og tilpasninger til netop din situation, og dette kan de ofte gøre til forskellige priser. Det er altid godt at undersøge, om din nuværende fagforening er direkte tilknyttet til en bestemt A-kasse. Hvis dette er tilfældet, så kan du med fordel vælge denne A-kasse, fordi at formaliteterne, som skal udarbejdes, oftest kan forsimples meget, når det i princippet er samme organisation, som du skal arbejde med.

Hvis du gerne selv vil vælge din A-kasse, så er der en række forskellige tilbud til dig, alt efter hvad du leder efter. Ting som det betalte kontingent, som er de penge, der får A-kassen til at løbe rundt, kan variere drastisk, og man kan finde både billige og dyre A-kasser, som alle tilbyder forskellige ting. Samtidig kan dit valg af karriere or arbejde også være en faktor; der findes mange forskellige A-kasser til mange forskellige beskæftigelser. På denne måde kan du få hjælp til ting som dagpenge fra en organisation, som kender de problemer og udfordringer, som man finder i netop din beskæftigelse. Samtidig kan du som studerende også få rabat på nogle A-kasser – på denne måde er der altså en A-kasse til alle, uanset hvem du er.

Del.

Om skribenten

Skriv din kommentar