Dækkensæsonen står for døren

0

Det er tid til at gennemgå dine dækkener og se, om du skal investere i nye, for dækkensæsonen venter lige om hjørnet. Der er nogle ting, du skal være opmærksom på, når du investerer i et nyt dækken.

Kalenderen siger efterår, og for hesteejere betyder det, at dækkensæson er nær. Hvis man har et regndækken, et overgangsdækken og et lækkert vinterdækken er man godt kørende.

Ofte har dækkenerne fra sidste sæson været udsat for lidt af hvert, og det kan være, at nogle er gået i stykker.

Det kan også være, at tidens tand har sat sine spor, så de ikke længere har den optimale funktionalitet hvad angår isoleringsevne, åndbarhed og vandtæthed.

Få overblik over dit dækkenlager!

Første skridt til at være klar til dækkensæsonen er derfor at gennemgå dækkenlagret, inden du investerer i nyt dækken til din hest

Når du har fået et overblik og fundet ud af, hvad du mangler, er det tid til at se sig om efter et nyt dækken.

Først skal du gøre dig klart, hvad du har brug for. Ofte er det nok med tre dækkener. Et regndækken til de første kølige og våde dage, et overgangsdækken til når temperaturen falder yderligere og et vinterdækken til de rigtig kolde måneder.

Hvis man har mulighed for at skifte dækkener morgen og aften, kan det også være en god ide at have et stalddækken.

Kvaliteten

Der er stor forskel på dækkeners kvalitet, og hvor robuste de er. Her skal du se efter, hvor høj en værdi dækkenets denier er på. Denier fortæller noget om, hvor stærkt dækkenet er.

Værdien ligger ofte fra 400-600 og helt op til 1600-1700 denier. Højt denier-tal svarer til høj slid- og brudstyrke. Dækkener med en høj denier-værdi vil ofte også være de dyreste.

Her skal man afveje, om det kan betale ekstra for, at dækkenet holder længere, eller om man vil købe et nyt, når det går i stykker.

Foringen

Dækkener fås fra 0 til omkring 800 gram foer. Det tal siger noget om, hvor mange gram foer, der er i dækkenet. Jo flere gram, jo mere foer.

Regndækkener ligger ofte fra 0-100 gram, mens overgangsdækkenerne ligger på 100-200 gram og derover er man ovre i et decideret vinterdækken.

Ofte er det ikke afgørende, hvor mange gram der er i dækkenet, da det er dækkenets termoeffekt, der holder hesten varm.

Og man skal altid sikre sig, at hesten ikke får det for varmt. Det kan den blive rigtig syg af. Derimod er det vigtigere, at den ikke bliver våd, hvis den går på fold i mange timer i regn og rusk.

Udformning af dækkenet

Dækkener fås med almindelig halsudskæring, høj halsudskæring eller hel hals, der kan være aftagelig.

Der er delte meninger om brugen af en hals, men det kan være en fordel, at hesten også holdes varm og tør på halsen.

En høj halsudskæring kan være god til heste, der har problemer med, at dækkenet gnaver på manken, og en høj halsudskæring holder også en større del af hals og skulder tør.

Del.

Om skribenten

Skriv din kommentar