Danmarks højeste punkt

Læs også

Kender du Danmarks højeste punkt? Allerede tilbage i midten af 1800-tallet blev Ejer Bavnehøj målt til at være Danmarks højste bjerg. Men godt hundrede år senere i 1941 fandt man ud af, at en gravhøj i Yding Skov faktisk var højere.

Det satte gang i en større diskussion om, hvordan man kunne definere det højeste punkt. Diskussionen endte dog med, at professor N.E. Nørlund definerede Danmarks højeste punkt som værende det højeste naturlige punkt – altså at gravhøje og andre menneskeskabte jordbunker ikke kunne tælle med.

I 2004 og 2005 gennemborede tre forskere; en professor i geografi, en arkæolog samt en kontorchef i Kort- og Matrikelstyrelsen, over 100 gravhøje i Danmark. Målet var at finde ud af, hvor landets højeste bakketoppe sluttede, og hvor gravhøjene på toppen af dem begyndte.

Med undersøgelsen kunne forskerne konkludere højst overraskende, at det hverken er Yding Skov eller Ejer Bavnehøj, der kan bryste sig af at være Danmarks højeste punkt.

Møllehøj er Danmarks højeste punkt

Det er derimod Møllehøj knap et par hundrede meter vest for Ejer Bavnehøj, der med sine 170,86 meter over havet er Danmarks højeste naturlige punkt.

Hvis man medregner gravhøjen i Yding Skov, rager bakken 172,54 meter over havet, og det er nok til at give bakken titlen som Danmarks højeste. Men med gennemboringen af gravhøjen kunne de tre forskere konkludere, at gravhøjen i skoven lagde 177 centimeter til bakkens naturlige højde.

Dermed er Yding Skov officielt målt til 170,77 meter over havet, hvilket er helt præcis 9 cm lavere end Møllehøj, der dermed er Danmarks højeste.

Ejer Bavnehøj er Danmarks tredjehøjeste naturlige punkt med sine 170,35 meter over havet.

Ifølge Kort- og Matrikelstyrelsen er Danmarks højeste naturlige punkter:

  1. Møllehøj – 170,86 meter over havet
  2. Yding Skovhøj – 170,77 meter over havet
  3. Ejer Bavnehøj – 170,35 meter over havet
  4. Lindbjerg – 170,08 meter over havet
  5. Margretelyst SØ – 169,78 meter over havet
  6. Vistofte – 169,44 meter over havet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seneste artikler

Hvad er hyperhidrose?

Hyperhidrose er overdreven svedtendens Hyperhidrose er en svedlidelse der rammer 3-5% af den danske befolkning og karakteriseres i lægevidenskaben som...

Danmarks højeste punkt

Moscow Mule

Whiskey Sour

Lignende artikler

- Advertisement -spot_img