Få styr på boligen med tilstandsrapport ved salg

0

Når du skal sælge huset, er det centralt at have styr på alle de papir, der kan skåne dig for yderligere omkostninger. Der kan opstå uforudsete problemer med fejl eller skader i boligen, hvis du ikke får lavet en rapport inden ejerskifte. Denne er baseret på en byggeteknik gennemgang af ejendommen, og den går ind under huseftersynsordningen. Det er vigtigt at have styr på husets tilstand, sådan at du ikke skal betale unødvendige regninger efter flytningen. Ved salg af ejendom står man til ansvar for eventuelle fejl eller mangler helt op til 10 år efter ejerskiftet. Dette kan skabe mange problemer og være en stor byrde, men du kan slippe for ansvaret på en måde. Måden er at få lavet en byggeteknisk rapport om tilstanden, en elinstallationsrapport og herefter også et bud på en ejerskifteforsikring. Hvis du får foretaget disse tre handlinger, inden køberen af ejendom giver et tilbud, kan du nemt og bekvemt slippe for det senere ansvar. På den måde efterlader du ingen spor og kan derved begynde dit nye liv et andet sted uden bekymringer.

Sådan udarbejdes en tilstandsrapport

Rapporten laves af en byggesagkyndig, der fungerer som en neutral person mellem køber og sælger. Derved har personen ingen forhold eller meninger, der er til fordel for den ene eller anden parter. Den byggesagkyndige kan give en hel professionel gennemgang af ejendommens skader og mangler og herefter indberette den, inden 14 dage er gået. Rapporten gælder i 6 måneder efter den pågældende dato, så i dette tidsrum skal boligen helst kunne overdrages til køberen. Ellers skal papirerne fornyes, og en gennemgang skal finde sted igen. Under den grundige gennemgang af boligen kigger man på eventuelle skader og tilstanden af de forskellige dele i bygningen, som herefter vurderes. Bygningsdelen vurderes på den måde, at de får en karakter alt efter stand, og man kan på den måde få et samlet billede af boligens kvalitet. Ud fra karakteren kan man se, hvordan den pågældende skade har betydning for den enkelte del eller i den store sammenhæng.

Byggeteknisk indhold i en tilstandsrapport

Rapporten kan indeholde tre forskellige dele. Det første og centrale, som rapporten indeholder, er resultater af den professionelle gennemgang af boligen med de individuelle karaktere for bygningsdelene. Der er 6 karakterer, som gives alt efter den enkelte dels tilstand og hvor alvorlige de er i forhold til andre bygningsdele. Det kan være alt fra meget kritiske tilstande til mindre ubetydelige fejl. Efter disse resultater har sælgeren oplysninger omkring de kendte skader på ejendommen. Derved er der helt styr på de eventuelle fejl og mangler, som medfører i køb af boligen. Til sidst er en beskrivelse omkring type af hus, og om der har været byggekonstruktioner i løbet af årene. Ved denne rapport kan køberen se og vurdere den pågældende tilstand af boligen og tænke over yderligere omkostninger. Som sælger får man et overblik over kvaliteten og skal ikke bekymre sig om uforudsete problemer i fremtiden. Med rapporten er der styr på boligen.

Del.

Om skribenten

Skriv din kommentar