Hvilke årsager er der til rodbehandling?

0

Der er flere forskellige årsager til, hvorfor det er nødvendigt at blive behandlet med en rodbehandling. Det er aldrig rart at skulle bruge penge og tid på at tage til tandlægen og få foretaget en rodbehandling, men på den anden side er det heller ikke rart at skulle leve i smerte, så hvis du oplever smerter, så bør du altid kontakte din tandlæge med det samme.

Her er de typiske årsager til rodbehandling:

  • Ved store huller eller meget dybe cariesangreb
    I disse tilfælde kan der opstå en infektion i tandnerven, da de tænder, der allerede har skabt hullet ned mod nerven, vil blive ved med at arbejde sig videre. Hvis tanden ikke skal rykkes ud, så er en rodbehandling den eneste mulighed i et sådant tilfælde.
  • Ved uheld, slag og lignende
    Hvis du har beskadiget din tand ved et fald eller slag, så kan der ske det, at blodforsyningen til tandnerven bliver beskadiget eller rives over. Herefter vil nerven langsomt dø. Dette behøver ikke at være smertefuldt, men over tid vil tanden blive misfarvet og tanden vil også dø. Hvis dette er tilfældet, så er det nødvendigt med en rodbehandling og en intern blegning af tanden.
  • Ved knækkede tænder
    Hvis du har været så uheldig at knække en tand, så kan det også være nødvendigt at foretage en rodbehandling. Dette uheld kan nemlig blotte tandnerven, som nu lettere kan blive inficeret med bakterier. Derved kan der opstå betændelse, og i langt de fleste tilfælde er det her også nødvendigt at foretage en rodbehandling.

Hvad er en rodbehandling?

Rodbehandling er egentligt et indgreb, som skal være med til at rense ud i alt inficeret og betændt nervevæv, som kan være ophobet i tandens krone eller rodkanaler. Når rodkanalerne er blevet renset, så vil tandlægen fylde rodkanalerne på ny. Denne gang vil de dog blive fyldt op med et specielt rodfyldningsmateriale. Dette specielle materiale vil sikre, at bakterier ikke kan inficere kanalerne igen.
Efter en sådan behandling kan knoglen hele igen, og der er ikke længere fare for infektion.
Efter omtrent et år vil der blive foretaget en kontrol, som skal vise om knoglen heler, som den skal.

En rodbehandling kan sagtens være smertefri

Alle tandlæger ved, at mange mennesker enten er nervøse for tandlæger eller faktisk har en fobi for at gå til tandlægen. Derfor bliver der i dag også fokuseret meget på smertefrie behandlinger, og derfor kan du naturligvis også få en rodbehandling, som er ganske smertefrie. Derved er der ikke noget at være nervøs for, men hvis du stadig er en smule nervøs ved hele proceduren, så bør du informere din tandlæge om det.

Derved åbner du nemlig for en dialog, som kan hjælpe både dig og tandlægen, som nu ved, hvordan han eller hun skal tage bedst muligt hånd om dig.
Herudover så prøver mange klinikker også at skabe en hyggelig atmosfære, som er fyldt med åbne og rare mennesker, således at det kan blive en positiv oplevelse at tage til tandlægen.

Del.

Om skribenten

Skriv din kommentar