Kviklån – innovativt eller bondefangeri?

0

Kviklån tilbydes disse dage fra alle sider, og mange advarer om store renter og dårlige forhold. Men hvordan foregår det egentlig, da de danske myndigheder for det meste har styr på svindlere og lånehajer, så kan det vel umuligt være så slemt? Hvorfor tage et kviklån?

Kviklånenes dårlige image

Der er mange vandrerhistorier om folk der betaler mere i rente end de låner, at folk er blevet snydt og bedraget – folk der føler sig udnyttet og snydt. Disse personer har det med at råbe højt, derfor har kviklån ’branchen’ et meget dårligt image. Sidste år blev fem rumænere arresteret for at have svindlet flere firmaer og privatpersoner for større beløb, op imod 1,5 mil. Rumænerne havde oprettet fupkontoer og lign. Og forgav at de var fra en større kendt udgiver af kviklån, så der blev ikke stillet spørgsmål.

De fleste der føler sig snydt ved et kviklån er ikke folk der har lånt penge, det er folk der ser undersøgelser og statistikker. Ved et kviklån er der transaktionsgebyrer, hvilket ofte medregnes i disse undersøgelser. Det betyder man ender på et 4 cifret procent i rente – hvilket er meget misvisende. Mange af undersøgelserne er lavet ved for lave beløb, hvilket ikke giver et sandfærdigt billede af forholdene. Det rygtes dog at der er et tiltag på vej fra staten, for at sikrer at branchen ikke misbruges, så alle danskere kan benytte sig af kviklån uden bekymring.

Hvorfor tage et kviklån?

Det nemme ved kviklån er den korte tid fra optagelse af lånet til at pengene er i din hånd. Ved meget uventede og store omkostninger, er det en god mulighed. Er man på SU, har kun lige til dagen og vejen, og computeren går ned, lige inden eksamen, så skal den repareres – men SU kommer jo først ind den sidste bankdag i måneden, hvad gør man så? Så er kviklån, hvis ikke mor og far vil, den bedste og billigste løsning hvis man så betaler til tiden! Man skal kunne betale tilbage, det er der krøllen er. Man skal tage et kviklån ved uforudsigelige omkostninger på et stramt budget eller en svingende indkomst.

Pengene bliver oftest brugt på gode tilbud, investeringer eller lign. Tidsbegrænsede tilbud der kan give en form for økonomisk gevinst, hvis man indsætter et større beløb.

Et af kviklånenes tabere

Hvis man ikke kan kontrollerer de nemme penge, og ikke har sans for økonomi og planlægning er kviklån en dårlig ide. I et DR program tonede en 30-årig kvinde frem på skærmen i april 2014. Hun skyldte 200.000. Da Bianca lånte pengene var hun 28 år, og hun tænkte det var nemme og hurtige penge til bl.a. en seng, en computer og en radio. Hun blev et af ’nøgleofrerne’ i den periode med dårlig omtale for kviklån.

Del.

Om skribenten

Skriv din kommentar